CityCampus

CityCampus – Nieuwe wijk op een boogscheut van CERIA/COOVI

Vandaag werd een nieuwe gemengde wijk ingehuldigd met minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Rudi Vervoort, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou, burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps en alle partners van het project.

CityCampus werd ontwikkeld door citydev.brussels in samenwerking met de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), de Anderlechtse Haard en verschillende privépartners, waaronder Van Roey Vastgoed, architectenbureaus Binst Architects en ORG Permanent Modernity en beheerder Heres.

Op 1,7 hectare in sterk gemengd gebied komt dit project een braakliggende industriesite nieuw leven inblazen. De vorige gebruiker staakte er zijn activiteiten in 2007.

Het achtste operationele kmo-park, specifiek voor agrovoeding

CityCampus telt 18 kmo-ateliers, hoofdzakelijk voor agrovoedingsbedrijven. Die strategische keuze houdt verband met de ligging vlak bij CERIA en COOVI en door de erg grote vraag naar dat soort ruimten in de sector. De ateliers komen op de begane grond van het hoofdblok. Ze krijgen een aparte in- en uitgang binnen in het huizenblok.

De ateliers blijven in handen van citydev.brussels, die ze binnenkort verhuurt volgens haar nieuwe erkenningscriteria en met incentives om bedrijven zich te laten inzetten voor de circulaire, duurzame economische transitie.

Dit is het achtste kmo-activiteitenpark van citydev.brussels, die dan ook trots is dat ze de doelstelling van tien kmo-parken tegen 2025 binnen handbereik heeft, want er zijn nog twee andere kmo-parken in aanbouw (Copernic en Stevin).

70 sociale woningen en bijna 300 studentenwoningen

Het project biedt ook 70 publieke sociale woningen die de Anderlechtse Haard gaat beheren voor de BGHM.

Van die 70 zijn er 44 appartementen op de verdiepingen boven de kmo-ateliers en 26 eengezinswoningen met tuin in een apart huizenblok.

Boven op de kmo-ateliers vinden we ook 293 studentenwoningen. Privébeheerder Heres gaat die aan de man brengen en uitbaten. De studenten hebben toegang tot groene ruimten en een gedeeld terras op het dak.

Dankzij de 70 sociale woningen van CityCampus komt citydev.brussels nog dichter bij haar doelstelling om 1.000 publieke woningen op de markt te brengen tegen 2025.

Een architecturaal ontwerp met heel wat troeven

De architectuur is ontworpen om de interacties te bevorderen tussen de verschillende functies. Er is een nieuwe, met bomen omzoomde voetgangersstraat aangelegd als verbinding tussen de productieactiviteiten, de nieuwe woningen en de bestaande wijk. Dankzij de kmo-ateliers met grote vitrines aan die straat, creëren we een verrijkende dynamiek voor alle voorbijgangers.

Om de lawaaihinder van de productieactiviteiten zoveel mogelijk te beperken, komen de woningen boven de ateliers in achteruitbouw en komt er binnen in het huizenblok een akoestische luifel met groendak.

Twee pilootprojecten: sleutel-op-de-deurateliers en een innovatiecentrum

In haar beheersovereenkomst verbond citydev.brussels zich ertoe om te blijven experimenteren met nieuwe pistes. Daarom integreerde ze twee pilootinitiatieven in het project.

Voor het eerste initiatief worden er in het kmo-park drie sleutel-op-de-deurateliers beschikbaar gesteld aan starters uit de agrovoedingssector. Die plug-and-playateliers zijn vooraf uitgerust en gebruiksklaar. De agrovoedingssector heeft namelijk erg specifieke – én dure – behoeften. Jonge ondernemingen kunnen zich er dus voor een bepaalde tijd komen vestigen, om hun activiteit te beginnen zonder grote startinvestering.

citydev.brussels zorgt ook voor een innovatiepool die dient als incubator voor de huurders van de ateliers. Concreet is het een deelatelier waar machines kunnen worden gepoold, interacties worden bevorderd en innovatie wordt gestimuleerd. Het idee is om via op het ecosysteem van de Brusselse voedingssector de plek leven in te blazen met workshops, opleidingen en sensibiliseringssessies voor de kmo’s en omwonenden.


© EL Systems 2024